JOURNALING: BEELDBOEKEN, SCHRIJVEN, TEKENEN, SCHILDEREN EN FOTOGRAFEREN SPEELS GECOMBINEERD.

JOURNALING AND MIXED MEDIA

BLOG VAN CHRISTINE VAN DER BURG


29 augustus 2015

134.2 Artmail, Heartmail, deel 2

Ik had er zin in. Jullie ook? Twee weken wachten is best lang...

In deze les gaan we werken aan de basis van het boek en een beginnetje maken met het uitwerken van een pagina. Dus beeldend aan de slag, maar ook al wat inhoudelijks bedenken...

Eerst maar eens die basis. Om een beeldboek tot een eenheid te verwerken, gaan we werken met herhaling. En wel op de volgende manier:

1. Ga eens op zoek naar oud papier. Uit een boek, een tijdschrift, een woordenboek, of wat je hebt liggen. Dus op naar de kringloop!

2. Zoek twee soorten cadeaupapier die je mooi vindt passen bij de sfeer die je wilt scheppen.Zelf heb ik gekozen voor bloemetjespapier, papier met bolletjes van de Hema en oud woordenboekpapier. Dat lekker vergeelde woordenboekpapier stuur ik rond naar de leden van mijn groep. De envelop waar ik het papier in stop ga ik volplakken met oude postzegels. Misschien krijgt de envelop nog ergens een plekje in het boek...
Heb je geen groepje? Stuur een envelop naar jezelf. Krijg je toch mooi afgestempelde zegels en je eigen naam en adres erop.Met deze drie papiersoorten ga ik het beeldboek beplakken. Dus op alle pagina's komt wat. Er blijft nog een heleboel leeg natuurlijk. Er komt nog van alles bij en er gaat nog van alles overheen straks, maar de basis door het hele boek kent deze drie elementen. Ook zet het je misschien al op de weg van kleurkeuzes die je straks maakt. Bij dit papier vind ik bijvoorbeeld mooi om met lichtblauw en oudroze te werken. Mmmm, nog even geduld. Annet Smorenburg die de volgende les verzorgt zal er wel weer op inspelen.Hoera, het begin is er!
En wat wordt het al lekker stevig.
Het blijft gewoon nu al rechtop staan.


Nu nog wat inhoudelijks... Dit project heet niet voor niets 'heartmail'. Een item over de liefde dus.

3. Ga op zoek naar een afbeelding van een persoon die je raakt. Scheur de afbeelding uit en geef hem een plekje op één van de pagina's.


Ik kies voor deze dame:en ze mag van mij op de voorkant.Niet schrikken hoor... Het is nog een rommeltje. Maar op den duur wordt alles geïntegreerd.
Deze dame heeft natuurlijk wat te vertellen.

Wat heeft ze net gedaan?
Wat vond ze daar van?
Welke rijkdom draagt dat in zich?
Waar heeft ze nu behoefte aan?
En waar wil ze nog even mee wachten?
Wat vindt ze hoopvol?

Maak er een mooie tekst van en stop hem in een envelopje. Dat envelopje kun je nog bewerken zodat hij bij je afbeelding past en in het vak op de pagina toevoegen. Bij mij moeten er natuurlijk een heleboel lettertjes op. Wat kies jij om het passend te maken?


Ooit heb ik online een postzegelmapje gekocht met allerlei verschillende Nederlandse zegels. Dat komt nu goed van pas bij dit project. Maar je kunt ook de komende tijd alle zegels die je op je post vindt eraf weken. Een stempel erdoor komt wel als we aan stempelen toe zijn.


Genoeg inspiratie? Ik hoop het. Vragen? Laat het weten. Stuur me jouw foto's toe en ik plaats ze onder dit item.
De volgende keer is de beurt aan Annet Smorenburg. Tot dan!

groetjes en veel plezier,
Christine

***

Van Margriet van der Zee de volgende bijdrage:

Van Els van der Spek deze bijdrage:***

En de bijdrage van Jolande:
Ik heb weer verder gewerkt aan het boek.
Op een Grieks weblog kwam ik een foto tegen en die vond ik helemaal perfect voor dit project.
Ik kan geen Grieks lezen en kon niet of het nu een tekening van de blogster was of dat ze het ook ergens anders vandaan gehaald heeft, maar omdat ik het toch alleen voor mijn eigen boek gebruik ben ik zo brutaal geweest om het uit te printen, zodat ik het op de voorkant kan plakken.
Op de voorpagina zat een vrij grote pocket en daar zou een groot stuk van de onderkant van het plaatje in verdwijnen, dat vond ik echt zonde, dus heb ik de pocket 5,5 cm korter gemaakt en nu is het een hele kleine pocket :-)***

De bijdrage van Wilma Jansen:

1 opmerking:

Mincka B. zei

Ok, ik loop wat achter...... Boek zit in elkaar, weliswaar met een verkeerde looprichting, tevreden er over.
Vraag: met welke lijm plak ik de basis papier? Prit laat los en stijfsel ook???